Ekspert i at fjerne pletter

Vi har alle prøvet at få pletter på fx vores tøj, gulvtæppe, borddug eller sofa, og det er altid ærgerligt. Udover at vores medarbejdere i vores egne butikker altid kan hjælpe med gode råd og vejledning, følger her et par gode råd til, hvordan man kan behandle de hyppigste forekommende pletter.

I udgangspunktet vil pletter enten være vandopløselige eller fedtopløselige, og de disse to typer pletter skal behandles på forskellig måde.

Vandopløselige pletter kan fx være fra fødevare som mælk, kaffe og vin samt fx græs og jord. Disse pletter går som regel af ved almindelig vask.

Fedtopløselige pletter kan fx være kuglepen, mascara, mad- og smøreolier, mascara, tjære og lignende. Sådanne pletter klares bedst ved at gå gennem en renseri-proces. Vi anbefaler, at tekstiler som skal renses, ikke forsøges behandlet, da det ofte gør det sværere for renseriet bagefter.

Der er desværre pletter som fx fra lim eller farve, som kan være svære eller umulige at få af, men også pletter, der har siddet for længe på stoffet eller været udsat for varme, kan give ekstra problemer. Nedenfor følger lidt førstehjælp til en række af de mest almindelige pletter, som vi kan blive udsat i vores dagligdag:

Førstehjælp

 • ​Fjerne overskydende væske/materiale fra pletten omgående
 • ​Opsug mest muligt
 • ​Dup - gnid ikke.
 • ​Start pletfjerningen udefra og arbejd ind mod midten.
 • Hvis muligt prøv for en sikkerheds skyld på et ikke synligt sted, inden du starter på pletfjerning med pletfjernemiddel

Alfabetisk liste

 • ​Blod: Friske pletter skylles med det samme i koldt vand, og derefter vaskes tøjet i maskine. Gamle pletter på bomuld kan duppes med 8-% salmiakspiritus før vask. Pletter på andet tekstil skal lægges i blød i lunkent vand med et enzymholdigt vaskemiddel i en halv time. Uld og silke lægges i blød i koldt saltvand (2 spsk. salt til 1 l vand). Gnid forsigtigt, og vask i maskine. Forbehandl evt. ældre pletter før vask ved at skylle med koldt vand og gnide forsigtigt.
 • ​Chokolade: Først skrabes forsigtigt så meget som muligt af chokoladen af. Tøjet kan også lægges i fryseren, hvorefter chokoladen skrabes/børstes af. Pletten fugtes med ufarvet opvaskemiddel og skal ligge nogle timer, inden tøjet vaskes.
 • ​Chokoladedrikke: Hvis tøjet tåler en kogevask (90°), går pletten som regel af. Brug eventuelt et vaskemiddel med blegestof. Alt andet tøj skal forbehandles: Pletter på tøj (60°) dyppes i sødmælk før vask i maskine. Pletter på sart tøj (40°) dyppes i sødmælk, duppes med opvaskemiddel, trækker i 4-6 timer og maskinvaskes.
 • Fedt, smør og madolie: Ved vask over 60 °C går fedtpletter normalt af tøjet. Hvis pletten ikke går af, eller hvis tøjet kun må vaskes ved lavere temperaturer, kan pletten behandles med ufarvet opvaskemiddel, hvorefter tøjet skal ligge i 4-6 timer, inden det vaskes. Er pletten meget hårdnakket, så drys kartoffelmel hen over den, lad det tørre ind, børst det væk, skyl efter med koldt vand, og vask til sidst i maskinen. Ved sarte stoffer eller farver kan rensning normalt fjerne fedt og olie uden problemer.
 • ​Græs: Dup med citronsaft før vask. Gamle pletter på bomuld forsvinder i kogevask. Opblød evt. i tykmælk, og skyl med sødmælk før vask. Sart tøj (40°) dyppes i sødmælk duppes med opvaskemiddel og trækker i 4-6 timer før vask. På kulørt tøj gnides pletten med 8-% salmiakspiritus. Skyl og vask.
 • ​Kaffe: forsvinder gerne, hvis du straks skyller tøjet under rindende, koldt vand. Lad vandet løbe gennem pletten, og gnid forsigtigt. Der kan evt. gnides let og derefter vaskes i maskine. Gamle pletter kan behandles med glycerin og ligge natten over. Tøj, der skal renses, indleveres hurtigst muligt til renseriet.
 • ​Kuglepen: Friske pletter dyppes i sødmælk, hvorefter tøjet vaskes i maskinen. Tøj, der højst tåler 60°, fugtes med opvaskemiddel og hviler i 4- 6 timer før vask i maskine. Gamle pletter gnides med husholdningssprit (Husk at bruge et sugende underlag, f.eks. køkkenrulle, til at optage væske og farve, således at pletten ikke breder sig) og vaskes derefter i maskine (En decideret plamage er ofte umulig at fjerne).
 • ​Læbestift: Pletten dyppes i sødmælk, og tøjet vaskes derefter i maskine (60°). Pletter på sart tøj (40°) dyppes først i sødmælk, duppes så med opvaskemiddel og trækker i 4-6 timer, før tøjet vaskes. Hvis der er en pletrest tilbage, når tøjet er rent og tørt, så gnid pletten med husholdningssprit.
 • ​Rødvin: Friske pletter kan holdes under rindende koldt vand. Lad vandet løbe igennem pletten, mens du samtidig gnider på den. Vask bagefter i maskine. Kan tøjet tåle kogevask, kan du også strø pletten med salt, duppe med citronsaft og derefter vaske i maskine. Gamle rødvinspletter fugtes med opvaskemiddel, som virker i 4-6 timer, hvorefter tøjet vaskes i maskine.
 • ​Stearin: Først skrabes så meget stearin af som muligt. Det kan gøres ved forsigtigt at skrabe med f.eks. en ikke alt for skarp kniv (Man kan eventuelt lægge tøjet i fryseren, til stearinen er blevet hård, hvorefter det brækkes/skrabes af). Derefter fjernes resten med rensebenzin. Lad det så tørre for til sidst at lade det ligge et par timer med farveløs opvaskemiddel på pletten. Til sidst vaskes tøjet. Med sarte tekstiler kan det anbefales at rense dem, da stearin sædvanligvis opløses effektivt i rens.
 • ​Tomatketchup: forsvinder på tøj, der kogevaskes. Sartere tøj skylles først under rindende vand, hvorefter tøjet vaskes. Gamle pletter fugtes med opvaskemiddel, som trækker i 4-6 timer, hvorefter tøjet vaskes i vaskemaskinen.
 • Tyggegummi: Læg tøjet i fryseren 2 timer. Nu kan klatten skrabes af. Resten duppes væk med benzin på en klud. Vask til sidst.

Copyright 2018 Butlers  -  Persondatapolitik